Siirry pääsisältöön

Mitä on hyvä itsetunto?

Itsetunto tarkoittaa itsensä kunnioittamista ja pitämistä arvokkaana. Itsetunto ei tarkoita sitä, kuinka paljon on mainetta ja mammonaa, vaan sitä, että hyväksyy itsensä omana itsenään ja luottaa omiin mahdollisuuksiinsa.

Sinulla on hyvä itsetunto, kun:

- Sinulla on tunne, että olet hyvä. 


Hyvään itsetuntoon kuuluu kuitenkin myös omien heikompienkin puolien ymmärtäminen. Itsensä näkeminen pelkästään positiivisena ei kerro hyvästä itsetunnosta. Ajattele virheitä, joita olet tehnyt, opi niistä, yritä kohdata niitä ja mieti välillä, missä teit väärin. Mieti, miten ensi kerralla varot, ettet tee samaa virhettä eli muista miettiä sun huonoja puolia, mutta älä siten, että ajattelet epätoivoisesti olevasi erittäin huono, vaan mieti sillä tavalla, että tein tänään virheen, en tee ensi kerralla samaa.

Nainen hymyilee ja halaa peilikuvaansa


- Sinulla on itseluottamusta ja arvostat itseäsi. 


Kun uusia asioita tulee vastaan, ajattelet: ”Kyllä osaan, aion ainakin yrittää.” Pidät kiinni päämääristäsi. Puolustat itseäsi, jos tulet kohdelluksi väärin, vaikka sinusta sanottaisiin asioita, jotka ei pidä paikkansa, jätät asian siihen, etkä ala murehtimaan ja epäilemään, mitä jos sittenkin olenkin sitä mitä he sanovat? Eii! Älä ikinä lannistu siihen, mitä et ole! Sinä tunnet itsesi paremmin kuin kukaan muu, joten jos sinä tiedät kuka olet, mitä olet, sinun ei tarvitse sitä muille todistella!

- Näet oman elämäsi arvokkaana. 


Tiedostat, että sinun ei tarvitse pelkästään suorittaa ja onnistua ollaksesi arvokas ja tärkeä omissa silmissäsi – ja myös muiden silmissä. Vaikka tuntuisi, ettet ole 
saavuttanut elämässäsi mitään, jotta voisit arvostaa elämääsi, niin on monia, pieniä asioita sinulle, mutta oikeesti suuria, jotka olet saavuttanut, mut et vaan huomaa sitä itse. Yritä huomata asiat, jotka olet saavuttanut, olkoon pieniä tai suuria ja arvosta elämääsi ja siunauksia, jotka Allah (Swt) on antanut.

- Arvostat myös muita ihmisiä. 


Ja osaat antaa heille kehuja silloin, kun siihen on aihetta. Arvosta ystäviäsi, perhettäsi; rakasta sinulle läheisiä ihmisiä, sekin kasvattaa hyvä itsetuntoa.

Usko itseesi, rakasta itseäsi, ole oma itsesi


- Et mieti koko ajan, mitä muut sinusta ajattelevat.  


Asetat omat päämääräsi ja muodostat omat mielipiteesi. Et tee mitään vain siksi, kun muutkin. Älä mieti, mitä muut sinusta miettivät, vaan keskity olemaan onnellinen omassa elämässäsi.

"Onkohan hän minulle vihainen?" "Hän ei varmasti pidä minusta, kun katsoi niin oudosti." "En uskalla sanoa siitä tai kysyä, koska sitten hän ei ehkä enää pidä minusta." Ovatko tällaiset puheet tuttuja sinulle? Moni meistä käyttää valtavasti energiaa sen miettimiseen, mitä muut meistä miettivät. Turhista huolista voi vapautua. Omaksu asenne, ettet vaan välitä. Päästä irti ja vapaudu muiden ihmisten mietteiden aiheuttamasta stressistä hyväksymällä nämä faktat. 

Fakta 1: Sinua arvostellaan parhaillaan

Kyllä!! Tälläkin hetkellä joku arvostelee sinua. Jotkut ihmiset eivät pidä sinusta, etkä voi tehdä asialle yhtään mitään. Todellisuudessa se menee usein niin, että mitä vähemmän välität muiden mietteistä ja keskityt olemaan oma itsesi, sitä enemmän sinusta pidetään.

Fakta 2: Kaikkien ei tarvitse pitää sinusta

On vapauttavaa, kun oivallat tämän: kaikkien ei tarvitse pitää sinusta. Anna muiden olla ja luota itseesi. Jos joku on loukannut sinua ja tiedät, ettei häneltä heru myötätuntoisia ajatuksia sinua kohtaan, päästä irti. Hyväksy se, että aina tulee olemaan joku, joka ei tykkää susta, aina, vaikka tekisit mitä vaa. Ihmisiä ei voi miellyttää tarpeeksi, joten keskity omaan elämääsi ja äläkä elä miettimällä niitä, jotka ei tykkää sinusta: "miksi ne eivät tykkää minusta?" Keskity suhteeseen, mikä on sun ja Allahin välillä - sillä on suuri merkitys.

Fakta 3: Lähimmät merkitsevät

Se, mitä ystäväsi ja perheesi sinusta ajattelevat ja mitä läheisimmät ihmiset puhuvat sinusta, on se, mikä merkitsee. Vaali hyviä perhe- ja ystävyyssuhteita ja keskity niihin. Monesti ihmiset saattavat pitää läheisiä suhteitaan itsestäänselvinä ja pyrkivät valloittamaan tuntemattomien ihmisten tunteita. Älä tee niin. Keskity tukiverkkosi huoltamiseen ja ylläpitämiseen.

Fakta 4: Ne, jotka eivät välitä muiden mietteistä, menestyvät 

Jos joku sanoo sinulle, että ideasi on tyhmä tai et pysty toteuttamaan haavettasi, uskotko? Älä missään nimessä! Ne, jotka luottavat omaan ääneensä ja voimiinsa, muuttavat maailmaa. Usko itseesi, älä muiden puheisiin.

Rakasta itseäsi niin paljon kuin haluat tulla rakastetuksi


- Siedät myös pettymyksiä ja epäonnistumisia. 


Ne kuuluvat elämään ja niiden jälkeen onnistumiset tuntuvat entistä paremmilta.

- Et murehdi liikaa mennyttä etkä tulevaa. 


Itsetyytyväisyyttään voi lisätä iloitsemalla omista saavutuksistaan ja olemalla ylpeä niistä sekä elämällä tässä hetkessä, ei liiaksi menneisyydessä eikä tulevaisuudessa. Kysy itseltäsi, oletko ikinä ostanut lahjan ihan itsellesi ja palkinnut hyvästä saavutuksesta? Jos et ole, kokeile jo tänään! Se saavutus voi olla jotain tosi pientä, ei tarvitse mitään suurta saavutusta. Tämä saattaa kuulosta hullulta, mut hemmottele itseäsi, osta itsellesi vaikka ruusuja ja jokin pieni lahja, paketoi se ja anna itsellesi. Usko pois, tää on aivan ihanaa ja paras lahja, minkä voi itselleen antaa, se piristää.

Nathaniel Branden sanoi aikoinaan: "Itseensä uskominen ja luottaminen siihen, kuka olet, on yksi selkeimmistä korkean itsetunnon tunnusmerkeistä. Itseluottamus ei kuitenkaan tee ihmisestä ylimielistä tai itsekästä, eivätkä he yritä päästä niskan päälle joka tilanteessa. Hyvä itsetunto tarkoittaa myös sitä, että ihminen uskaltaa myöntää olleensa väärässä tai tehneensä väärin, ja antaa muille ihmisille tilaa loistaa. Korkean itsetunnon omaava ihminen ei hetkahda pienistä vastoinkäymisistä, sillä he uskovat voivansa selviytyä niistä kunnialla."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Millaista on olla äiti?

Millaista on olla äiti?   Tästä aiheesta on kysytty niin monta kertaa ja tämä aihe tulee monia ihmisiä koskettamaan jossain elämänsä vaiheessa, että ajattelin, että on tärkeää kirjoittaa tästä. Millaista on olla (nuori) äiti? Eikö ole rankkaa? Minulle henkilökohtaisesti äitinä oleminen on parasta, mitä minulle ikinä voisi tapahtua. Äidiksi tuleminen on paras päätös, jonka olen koskaan tehnyt. En tiennyt tällaista rakkautta voivan olla olemassakaan ennen kuin poikani syntyi. Kaikki puhuvat siitä, mutta en ymmärtänyt sen syvyyttä, ennen kuin sain kokea sen itse.   Äitiys on uskomaton tunne, jota ei voi verrata mihinkään. Äidin ja lapsen välinen side on ihmissuhteista vahvin. Se tekee onnellisemmaksi ihmiseksi maan päällä, joskin tämän onnen kanssa tulee vastuunsa. Äitinä oleminen on kaunein tunne maailmassa. Se on jotain, minkä tietää vain kokemalla sen itse - sanat eivät riitä sitä kuvailemaan. Elämä muuttuu täysin lapsen saamisen myötä. Maailman itsevarmimmasta ja riskejä

Yleiset ennakkoluulot

Ensiksi haluan pahoitella ihmisille, että olen ollut erittäin kiireinen elämäni kanssa, joten aiempi lupaukseni kirjoittaa joka lauantai ei tule välttämättä aina onnistumaan, mutta kirjoitan aina kun ehdin. Nämä kysymykset liikkuvat ei-muslimin mielessä, mutta hän ei ehkä ikinä uskalla kysyä: 1. Miksi musliminainen käyttää huivia/isoa kokonaista kaapua/kasvohuntua? 2. Miksi jotkut musliminaiset eivät käytä huivia ja jos eivät, miksi nämä muut peittävät kehonsa, vaikka ovat kummatkin muslimeita? 3. Käyttääkö musliminainen huivia/kaapua tai kasvohuntua kotona, suihkussa tai perheensä miesten edessä? 4. Käyttääkö musliminainen muita vaatteita kuten farkkuja/shortseja/muita kireitä vaatteita? Mitä vaatteita musliminaiset eivät käytä ulkona tai keiden edessä ei ole sallittua käyttää niitä? 5. Urheileeko musliminainen? Pitääkö hän kehostaan huolta? 6. Onko musliminainen alistettu? Onko hän iloinen siitä, että pukeutuu niin? Musliminainen vastaa

Vältä neljä yleistä virhettä juoksussa

Vältä 4 yleistä virhettä kilpajuoksussa Nujerra ongelmat, jotka ovat varjostaneet aiempia juoksujasi Tulisen ruoan syöminen yöllä ennen pitkää juoksua, shortsien heittäminen pesukoneeseen tarkistamatta, oliko iPod taskussa - joistain virheistä oppii yhdellä kerralla. Mutta mitä tulee juoksemiseen, sorrumme samoihin virheisiin yhä uudestaan ja uudestaan. "Juoksijoista tulee irrationaalisia kisa-aikoina", sanoo filosofian tohtori Barbara Walker, urheilupsykologi Cincinnatin Center for Human Performancessa - ja on vaikeaa teeskennellä kisapäivän ahdistusta tai treenauksen jännitystä. Koska virheissä ei tarvitse jumittaa, suoritustensa analysoiminen - hyvissä ja huonoissa kisoissa - voi olla paras keino parantaa aikojaan. Seuraavaksi kerrotaan, kuinka käsitellä neljää yleisimmistä kisapäivän sabotoijista. Menin liian nopeasti Korjaa: Mene lyhyempiin kisoihin treenikautesi keskellä ja tee ainoaksi tavoitteeksesi ylläpitää vauhtia, jolla toivot juoksevasi niissä